Saturday, October 18, 2008

2 in 1


Puasa Qadha' dan Puasa 6 Syawal boleh gabung ke tak??persoalan yang selalu diajukan kepada saYe especially dari kalangan girlz...hmmm,jenuh jugak nak jawab..maklumla saYe ni bukan 'alim,adela seciput ilmu yang tak seberapa,tapi cuba sedaya upaya satisfykan kawan-kawan,walaupun saYe kire agak lambat untuk menjawab persoalan ni tp still sempat lagi kalo nk puase kan?arini baru 18Syawal kan?even me baru dapat 2hari,it is better late than never :p personally,saYe berpendapat ia seharusnya dibuat separately...cubelah salah satu options seperti di bawah:
a) Yang terbaik ialah kita menyelesaikan dahulu puasa qadha, kemudian diiikuti dengan puasa 6
b)Jika kita tidak mampu puasa kedua-dua sekali dalam bulan Syawal, harus kita mendahulukan puasa 6 di bulan Syawal, adapun puasa Qadha kita lakukan pada bulan-bulan lain.
c) Jika kita tidak mampu berpuasa kedua-duanya secara berasingan, harus kita meniatkan kedua-duanya dalam satu puasa. Malah sebahagian ulamak berkata jika seseorang berpuasa dengan niat qadha dalam bulan Syawal, automatik akan dapat untuknya pahala puasa 6 sekalipun tanpa ia meniatnya kerana yang diperkira ialah wujudnya sebarang puasa dalam bulan Syawal itu.
adapun begitu,actually terdapat khilaf di kalangan para ulama....but inilah jawapan yang saYe dapat utarakan,harap dapat memberi teguran andai terdapat kesilapan...wallahu a'lam

2 comments:

fidieyaaa said...

Saya lebih berminat pada (a) berdasarkan hadis ni “Barang siapa yang berpuasa Ramadhan kemudian berpuasa enam hari di bulan Syawal, maka dia berpuasa seperti setahun penuh.” (HR. Muslim)
Tp, kalau puasa bulan Ramadhan pon x penuh, camne nak sambung sunat Syawal. Lagipon, yg wajib itukan lebih utama. Ramai kawan2 yang merungut tak sempat nak puasa 6, tp kita x tau apa Allah nak kasi kat kita :))) Tu sy bace pendapat ustaz mane tah, Wallahu a'lam

dr gLoCaL said...

hadith yg saudari kepilkan bersama itu pada zahirnya ditujukn kpd org yg mmg dpt puasa penuh(e.g lelaki),so die teruskn dgn 6hari syawal tetapi Allahu a'lam barangkali option (b) atau (c) pun boleh diterima