Thursday, November 27, 2008

Mumbai Terror Attacks:Why blame Islam??!!

Blood smeared the floor of the Chhatrapati Shivaji rail station(pernah sampai satu ketika dulu)
some of the victims

Taj Hotel blast


once upon a time during my tour
Mumbai @ Bombay diserang!!!!!atau lebih tepat lagi 'mereka' mahu menyerang orang kulit putih(warga Britain dan US) yang berada di dua hotel mewah berdekatan i.e Taj Hotel & Oberoi Hotel yang setakat ini telah 'mengorbankan' 100+ orang dan beratus-ratus lagi cedera parah...saYe bukan wartawan daripada mana-mana akhbar ataupun tabloid baik di Malaysia dan India tapi sekadar nak menjawab ISU yang timbul...ape isunya di sini??setiap kali berlaku insiden-insiden seperti ini,adela kumpulan-kumpulan militan Islam yang mengaku bertanggungjawab dalam serangan tersebut...tidak pasti samada ia adalah fakta ataupun sekadar mainan 'konco-konco' Iblis dan Syaitan..let say it was true,so the next question arise "Why should Muslim do all those things?Aren't we promote PEACE all the time??"lalu kawan saYe menulis satu mesej yang diterima daripada seorang warganegara US di status YM nya seperti berikut "Islam is hard at work spreading love and piece in India,100 innocent dead"....let put it this way,Islam does not agree with the act of killing,so when there are some Muslims get involved in terrorism,it is not Islam that has to be blamed but in fact, the individuals who do not fully understand is to be blamed..Islam is nothing to do with this #$&*,jangan sewenang-wenang nak condemn,I'm really annoyed!!!Killing is one of the big SIN in Islam...dalam konsep Maqasid Syar'iyyah yang mana ditekankan pemeliharaan NYAWA(others:aqidah,harta,akal,nasab)..meaning tiada sebab untuk anda membunuh manusia yang lain melainkan dalam empat hal iatu dalam hukuman ke atas orang Islam yang murtad,hukuman rejaman zina(yang dah kawin la),dalam hal perang dan hukum qisas(bunuh balas bunuh),so Mumbai attack ni(atau mane-mane attack la),saYe tak nampak ianya fit pada salah satu sebab-sebab di atas...wallahu a'lam


3 comments:

~alhuda~ said...

in Islam:
anybody is innocent until proven guilty

dunia hari ni:
apabila didakwa, considered as guilty , until proven innocent.

banyak contohnye.kes osama laden, 11th sept,n mumbai terror attack pun salah satu.

islam hari ini dhinakan.apa tugas kita?

dr gLoCaL said...

sangat setuju dengan hujjah alhuda!!!thats why WE have to correct this wrong perception by all means,wallahu a'lam

kay kamal said...

kisah ni is like a reflection of this new issue of the church burning tu kan? nape kite yg dipersalahkn wen they are still investigating?