Monday, April 6, 2009

10


2 TOKOH 'BERSATU'
Entry kali ni khusus untuk me'reveal' 10 perkara yang maybe orang tak tau selepas kene tag oleh 'orang tu'...puas memikir dan inilah hasilnya :
  1. Cita-cita saYe pada asalnya bukanlah mahu menjadi seorang dokter tetapi sebagai pilot kapal terbang kerana dek teruja boleh terbang ke sana dan ke mari tetapi 'ditentang hebat' oleh nenek saYe...huhuhu,maka berkuburlah hasrat itu...cita-cita selepas itu pula mahu melanjutkan pelajaran dalam bidang agama...walaubagaimanapun..kita merancang Allah juga merancang,perancangan Allah jua akhirnya yang terbaik untuk kita...
  2. Sebelum ditawarkan mengikuti MBBS Twinning Program di Melaka Manipal Medical College ini (a.k.a money making medical college...tak gitu?huhu),saYe telah mendapat tawaran awal di 2 buah universiti di Indonesia atas tajaan JPA iaitu Universitas Andalas,Padang dan Universitas Brawijaya(UNIBRAW),Malang tetapi sebelum itu saYe juga dipanggil untuk temuduga ijazah perubatan di Universiti Al-Azhar,Mesir atas tajaan Kerajaan Negeri Melaka tetapi sebelum itu saYe juga dijanjikan tawaran untuk menjutkan pelajaran di negara kelahiran Dr Myat Maw dan Dr Htar Htar Aung tetapi sekali lagi sebelum itu saYe dijadualkan untuk terbang bersama-sama Azizul Ismie dan Aswad ke Odessa State Medical University(OSMU),Ukraine....kita merancang Allah juga merancang maka perancangan Allah jua akhirnya yang terbaik untuk kita...
  3. Sewaktu di bangku sekolah ketika Darjah Satu, saYe dengan 'riangnya' pergi ke sekolah dengan berseluar pendek (masa tu zaman-zaman 'kegelapan' lagi..huhu)
  4. Pernah dapat top 10 dalam pertandingan Aloha Mental Arithmetic peringkat kebangsaan di PWTC dengan mendapat hadiah sijil serta sebotol pati ayam..pertandingan ini menguji kecekapan peserta melalui pengiraan menggunakan jari-jari tangan,sempoa dan congak
  5. Mula memakai cermin mata sewaktu berusia 14 tahun tapi point yang saYe nak stress kat sini power kedua-dua belah mata tak balance (R:800, L:250)...ish9,ade ke patut ade org cakap saYe suka 'skodeng'...bertepatan lah maksud firman Allah dalam surah Ar-Rahman "maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?"...kalau tengok ayat ni tak pulak disebut terma ni'mat sebaliknya digunakan terma 'Aaala'...itulah keindahan bahasa arab viz dalam kontek ayat ni mata itu sendiri merupakan ni'mat manakala 'Aaala' itu merujuk kepada penglihatan kita
  6. Walaupun nama penuh saYe Abd Rahim Abdullah tetapi pada hakikatnya saYe juga dipanggil orang dengan nickname-nickname yang lain...dalam perbualan harian di rumah saYe bahasakan diri saYe dengan nama Daim(Da-yim),ade juga ahli keluarga kembangan yang lain memanggil Aim,abang saYe pula dengan slumbernye panggil saYe koci atau kaswi sempena nama kuih-muih kerana saYe peminat fanatik dua kuih tersebut (so pasrah je la dengan nama tu),ada pula yang memanggil nama ustaz tetapi saYe berasa tidak selesa dengan nama itu,kenalan yang lain pula ada menggelarkan saYe Hishamuddin(sempena nama YB Hishamuddin),saYe hanye bersetuju dengan dua huruf di hadapan nama Hishamuddin tu je tetapi nama itu sendiri saYe kureng bersetuju,ade juga beberapa kerat yang menggelarkan saYe Banji sempena nama dalam cerita Prince of Tennis...(updated:Prof Hande cikgu medicine saYe di Udupi Hospital,Manipal panggil saYe Abdomen,sebabnya mudah,dia nampak nametag saYe tertera Abd Rahim,so Abd tu short form of Abdomen...no comment)
  7. saYe mulakan dengan permohonan 1000 kemaafan...saYe memang anti gile ahli-ahli rokok..saYe tidak anti orang itu per se tapi benci,hate dan ape-apela yang sewaktu dengannya that kind of habit...memang setuju sangat saranan Dr Asri Zainul Abidin supaya bakal pengantin memilih pasangan yang bukan di kalangan 'ahli' itu
  8. saYe pernah cuba dirisik oleh mak bapak budak beberapa kali,huh...YES Islam tak pernah menghalang pihak perempuan untuk merisik pihak lelaki so tak kisah la perigi cari timba ke atau timba cari perigi...nak cakap nya kat sini i'm single but only available after MBBS
  9. Ada bau-bau bacang dengan former Inspector General of Police(IGP) Tan Sri Abdul Rahim Noor,ada juga bau-bau bacang dengan VC UiTM Prof Ibrahim Abu Shah,ada juga bau-bau bacang dengan Thor batch 16
  10. sangat suka kalau bertemu dengan orang-orang 'alim,jumpa mereka dan mintak mereka tolong doakan saYe berjaya...ameen


6 comments:

cik syahira said...

perlu tambah lagi tue.. anda dan abang lokman gemar membuli ira sewaktu kecil ye.. saya masih ingat lagi yer, saat-saat kena buli itu masa mak ngah masuk hosp Melaka. huhuhu..

dinakauthar said...

point no 8 klakar nyee..rahim mmg la byk sgt peminat hohoohoh (semua org pon tahu)jgn mare =)
no.10 suka jgk

dr gLoCaL said...

@syahira:uish...siyes tak ingat..hehehe
@dina:jomla sama2 amalkan point no 10...'al-ulama warathatul anbiya'

djambu puadovich said...

salam,
wei, ko pny bau bacang dgn rahim noor tu bau bacang kuat ke bau bacang sayup2?
penting ni nk tny ni...

dr gLoCaL said...

@djambu:alahai,tu tak dapek den nak jawab...kne tanye bos kat umh la yeop,die mmg xduk kat kg pon,kosong je umh tu

djambu puadovich said...

ooo...maknenye sedara belah abah ko la kn?