Tuesday, August 11, 2009

H1N1 & Ramadan Kareem











Statistik sehingga entry ini ditulis, angka 'rasmi' kematian akibat H1N1 ialah 38 orang...kalau ikut kiraan Sister Mariyam(mak saYe) di GH Melaka sepatutnya lebih daripada itu dek kerana bila satu-satu pesakit tu meninggal dunia dan mayat dah dibawa pulang, keputusan makmal baru diterima,so kira ke tak tu?itu cerita dari GH Melaka...malam jumaat lepas saYe dengan kudrat yang ada diminta untuk menerangkan kepada jemaah surau DB pasal H1N1 ni,so explain la apa yang termampu,banyak jugak soalan-soalan cepu mas yang perlu dijawab,antaranya "kenapa pengusaha-pengusaha babi tak kene H1N1" "sekarang dah ade vaksin ke" "berapa lama infectivity period untuk H1N1 ni" "nak kene kuarantin berapa lama kalau suspected" dan lain-lain lagi.... untuk setakat ini seperti yang kita tahu vaksin untuk strain ni is still not available maka keluarlah teori-teori pencegahan oleh pakar-pakar kesihatan,banyakkan minum air kosong atau air susu atau air kelapa,proven or not is second thing,at least kita boleh amalkan..lagi apa yea untuk cegah daripada dijangkiti kuman(baca virus) ini?kerap basuh tangan dengan sabun dan dengan teknik yang betul, gunakan mask yang disyorkan iaitu N95 dan surgical mask...lagi?aha (sebut dengan nada Datuk Dr Rajagopal)....amalkanlah doa dalam dua kotak biru di atas...wat habeh boreh je Rasulullah SAW tinggalkan pusaka tu kalau umat baginda sendiri tak nak baca....zikir tu sebahagian daripada zikir pagi petang Rasulullah,ala semua mesti dah selalu baca kan,takpela sekadar ingatan,sekurang-kurangnya kita baca kali ni dengan hayati maknanya sekali,baru la masyuk!!!!....oh yea,kurang lebih 10 hari lagi nak puasa,kalau orang yang kaki ibadat dah tersenyum girang menunggu-nunggu bulan Ramadan ni,hopefully kita pon cam tu jugak la eh..ameen...cumanya kita pastikan lah Ramadan tahun ni much much better than tahun lepas....rasenya amalan yang patut kita top up ialah qiyamullail bersolat sunat tahajjud etc...Tok Guru Nik Aziz penah sebut "Kalau kita terjaga di tengah-tengah malam itu, ia sebenarnya satu anugerah dari Allah. Allah kirimkan malaikatNya mengejutkan kita supaya kita bangun beribadah kepada Allah. Sebagai tanda terima kasih kerana mengejutkan kita, paling malas pun, mintalah apa-apa (berdoa) walau sedikit (meskipun kita masih di tempat tidur) kepada Allah. Kemudian tidurlah.Kalau kita sedar, kemudian kita terus sambung tidur tanpa ucapkan apa-apa (contoh beristighfar, bertahmid dan sebagainya). Kemudian malam kedua dan malam ketiga pun begitu juga. Kita bimbang malaikat tidak akan datang lagi mengejutkan kita.”...cantek kiasan dan sindiran Tok Guru...bagi saYe la,tak perlu solat sampai 12 rakaat pastu malam berikutnya kantoi,better tiap-tiap malam kita konsisten solat 2 rakaat je...tepuk dada tanyalah hati anda!!!!
((كَمْ مِنْ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَكَمْ مِنْ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ))(( Berapa ramai orang yang berpuasa tetapi ia tidak memperolehi apa-apa kecuali lapar dan dahaga dan berapa ramai orang yang qiam (solat malam) tetapi ia tidak memperolehi apa-apa melainkan berjaga sahaja)). Riwayat Imam Ahmad

p/s:khamis malam jumaat ni 13/8 selepas solat isya' akan diadakan solat hajat sempena xm p2s1&2 di surau DB dan akan diimamkan oleh Al-Fadhil Ust Abd Rahim Khalik Al-hafiz...everyone is invited...fud oso provided...

2 comments:

cik syahira said...

assalamualaikum cousin.

tumpang tanya..
Al-Fadhil Ust Abd Rahim Khalik Al-hafiz tu sy kenal ke tak?
nama mcm familiar lah.
wink..wink.

ohye. nk minta izin doa2 drpd entri ni nk kongsi dlm blog sy ye.
hehe..

dr gLoCaL said...

w'slm kazen...err..tak sure la pulak anda kenal ke tak lorr..hehehe,tapi ust ni agak terkenal di melaka ni la...sila2 copi zikir2 tu :)