Thursday, January 21, 2010

fastabiqul khairat







Habib Umar bin Salim bin Hafiz



Ust Zulkifli Ismail(mudir pondok) sedang memberi ucapan


Dalam 2 minggu terakhir ni, saYe mendapat 4 berita kematian yang ada kaitan dengan saYe secara langsung atau sebaliknya...yang pertama kematian mengejut 'dua pupu' saYe due to APO (acute pulm oedema)..arwah berumur 12 tahun, saYe hanya mampu memeluk erat bapanya dan mengucapkan takziah kepada ibunya ketika berada di hospital...manakan tidak,arwah merupakan anak sulung mereka...berita sayu kedua pada sabtu lepas, junior saYe di MMMC, Ganesha aka G maut dalam nahas kemalangan jalan raya, mendiang berusia 23 tahun...sehari selepas itu seorang lagi ahli keluarga saYe meninggal pada usia 72 tahun...sebak bila wakil penduduk kampung menyatakan "kita kehilangan seorang jemaah masjid yang tak lekang ke masjid dari subuh sampai ke isya'...rumah dan masjid sahaja tempat arwah habiskan usianya"...dan yang terakhir sepupu kepada Khairina Adliah aka Kay meninggal due to respiratory distress dalam usia 10 bulan....Allahu Akbar!!!....saYe hanya dapat membuat kesimpulan mudah lantas menulis dalam shotout Facebook saYe 'daripada Tuhan kita datang, kepada Tuhan kita pulang, MATI itu sebaik-baik peringatan'...mati tak mengenal usia, buktinya seperti yang saYe nyatakan tadi...kita TIDAK TAHU bila, di mana dan bagaimana kita akan dicabut nyawa oleh Yang Berkhidmat 'Izra'il A.S...yelah...ikut hukum adat orang-orang pencen disinonimkan dengan kematian tetapi actually speaking it is not so...berapa lama sangatlah kita dapat beristirehat di 'resort' Tuhan ini kan...Rasulullah SAW sendiri dah nyatakan umat baginda 'jalan' dalam usia 60-70 tahun....kalau umur saYe sekarang 25 tahun, saYe ade kurang lebih 35 tahun lagi je!!!! itu pun kalau sampai!!! ronggenglah tapi jangan sampai terlalu leka dengan 'nikmat' dunia ini...HARUS berlumba-lumba melakukan kebaikan...FASTABIQUL KHAIRAT!!!!!...itulah intipati kandungan ceramah di Pondok Baitul Qurra' wal 'Ilmi pada 12/1 yang lalu sempena kedatangan al-Hafiz al-Musnid Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafiz...beliau merupakan ulama Hadramaut Yaman keturunan Rasulullah SAW melalui salasilah Saidina Hussain bin Ali bin Abi Talib....beliau mempunyai sebuah institusi pengajian tinggi Islam yang terkenal iaitu Darul Mustafa di Tarim, Hadramaut, Yaman. Beliau pernah tersenarai di dalam "The 500 Most Influential Muslims" di nombor ke 33.....Alhamdulillah kami pergi ke Sg Udang dengan 4 buah kereta....antara dialog-dialog yang saYe jumpa dalam komen di fb selepas pergi ke majlis ini "kebahagiaan yg tak terlafaz dgn kata-kata" "first time air mata jatuh tanpa perlu dipush"....sahabat saYe Abas estimate 1200 hadir pada malam tu...saYe cukup tersentuh dengan kupasan sebuah hadith riwayat Tabrani yang mana seorang sahabat yang bernama Zaid R.A mengambil masa 9 hari perjalanan untuk datang berjumpa Nabi untuk menanyakan satu soalan sahaja iaitu bagaimanakah untuk menjadi orang yang dihendaki dan dicari oleh Allah dengan kehendak yang baik...maka Nabi menjawab dengan menanyakan soalan bagaimanakah keadaan beliau ketika itu..maka beliau menjawab "Aku suka & senang pada kebaikan..aku suka & senang untuk melakukan kebaikan...aku suka & senang orang-orang yang melakukan kebaikan...aku SEDIH jika terlepas untuk melakukan kebaikan"...seraya itu Nabi mengatakan itulah tanda-tanda orang yang dikehendaki dan dicari Allah dengan kehendak yang baik....sama-samalah kita berazam untuk melakukan kebaikan dengan apa cara sekalipun sepanjang hidup kita...FASTABIQUL KHAIRAT!!!!

1 comment:

An Nasrul said...

Subhanallah....indahnye majlis ni...penuh berkat dan cahaya...naungan sayap malaikat pastinye membuatkan semua yg hadir dekat pd Allah rabbul jalil..

Allahu Akbar