Monday, June 22, 2009

Macam-macam

cukuplah ALLAH sebagai Penolong
  1. Bila berbicara tentang UKHWAH, pasti tidak boleh tidak ia mestilah dirasai pahit manisnya, bukan sekadar teori semata-mata...Alhamdulillah, berada di bumi manipal ini tidak kurang juga memorinya, tetapi saYe lebih mahu memfokuskan ukhwah yang terbina atas dasar ukhwah fillah di 'Gate of Garden of Knowlege & Virtue' iaitu di Pusat Matrikulasi IIUM..selama 2 tahun di sana, saYe bagaikan seperti pelajar yang mengambil jurusan ukhwah...saYe berkawan tidak mengikut asal usul kenegerian,bukan juga kerana si fulan berserban atau bertudung labuh, saYe berkawan dengan semuanya, ada yang jenis bergosip sepanjang masa,ada pula yang bibirnya tidak lekang dengan ayat-ayat suci Al-Quran,tidak kurang juga yang menghadap buku pelajaran '25 jam' sehari!!...tetapi sesuatu yang pelik tapi benar,mereka semua bagaikan adik beradik saYe!!sungguh!!...dipendekkan cerita..saYe belajar erti 'kehidupan' di sana..setidak-tidaknya sebagai bekalan 5 tahun di bumi manipal ini...Pertemuan dengan Akh Badri,Akh Azreen serta zaujahnya Kak Ac minggu lepas di majlis walimah Dr Rif'an Abd Rahim menceritakan segala-galanya...saYe geli hati seorang diri bila Badri menanyakan soalan "nta dari Darul Quran kan?"...nak saje saYe menjawab "Ya,saYe pelajar pseudoDarul Quran"...iA jika diizinkanNya,saye berpeluang bertemu dengan sahabat-sahabat yang lain di walimah Akh Al-Athiq(medic Jordan),walimah Ukt Mawarni(UDM) dan walimah Syifa' & Nasrul..ameen (p/s:seronok jumpa sahabat-sahabat lama!!!)
  2. Ahad (21/6) lepas Hari Bapa??...pura-pura saYe buat-buat tak tahu...seperti yang saYe maklumkan dalam entry terdahulu,saYe tidak akan wish hari kononnya spesial tu...setiap hari adalah Hari Abah saYe...Alhamdulillah dah 64 tahun umur abah..still nak kerja lagi nak menyara keluarga(tahun ni abah tak boleh tidak kene retire ok?!!)...awal bulan ni,abah selamat menjalani pembedahan 'laparoscopic cholecystectomy' (membuang hempedu) di bawah pakar bedah Hospital Putra Datuk A. Senasi...the more interesting part was Prof MV Kumar was assisting the surgery...Thanx Prof!!Also a bunch of thnx to those visiting my dad even i was not around that night sending Dr Ahmad Sayeed's wife and son to KLIA....abah keep telling me he still has a feel of phobia...it's done dad!!!...ingatkan kotla nak berehat di rumah,hampeh betul...minggu ni,abah dan mak terbang makan angin ke Jakarta & Bandung...if I were given a chance to follow them!!!!
  3. Sisters in Islam (SIS)...pernah dengar tak??sape tak penah dengar angkat tangan,saYe nak belanja die makan tengah hari!!!ringkas je saYe nak cakap kat sini...NGO ini disokong kuat oleh anak-anak 2 bekas PM kita(teka la,sape jawab betul belanja makan malam pulak)...ada yang mencadangkan nama SIS ditukar kerana pendirian NGO ini tidak selaras dengan namanya sendiri..antara cadangan nama yang baru seperti Sisters in Malaysia(SIM-macam sim kad pulak dah),Ikatan Wanita Kosmopolitan(IWK-macam Indah Water Konsortium la pulak)....bila suruh diharamkan,ada yang melenting kerana menyekat kebebasan bersuara(kononnya)...satu contoh kat sini....satu masa dulu seorang ulama dari Australia bernama Syeikh Tajuddin Al-Hilali menegur orang-orang perempuan yang tidak menutup aurat,maka 'bersilatlah' pengarah eksekutifnya bernama Zainah Anwar dengan berkata "and you know that guy is stupid"-rujuk http://www.international.ucla.edu/article.asp?parentid=80243 (die bekeng sangat sebab die sendiri pon tak pakai tudung)...pendirian mereka tentang faraidh dan poligami juga agak 'haru-biru' sikit....fenin dibuatnya
  4. Bila berada di Medicine posting ni,tersangatla common berjumpa dengan pesakit-pesakit buah pinggang kronik (Chronic Renal Failure)...ade yang masuk hospital untuk jalani rawatan hemodialysis,ada pula yang baru nak buat nak buat AV Fistula (buat 'tapak')...tapi saYe keep asking myself supaya mereka semua masih dapat menjalani ibadah solat khususnya seperti biasa walaupun keluar masuk hospital...sebagai panduan bersama saYe attachkan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan..."Hukum sembahyang jamak kerana rawatan penyakit kronik yang memakan masa yang lama seperti menjalani rawatan hemodialisis bagi penyakit buah pinggang dan seumpamanya adalah HARUS"....
  5. Quote of the day: Perjuangan Islam, merupakan satu perjuangan yang tidak nampak akan upah atau balasannya. Upah dan balasan ini adalah perkara ghaib. Ia janji dari Allah swt. Firman Allah swt, " Kalaulah sekiranya perjalanan perjuangan Islam itu merupakan benda yang dekat, yang boleh dicapai atau diambil dgn mudah, dan perjalanan yang dekat yang diketahui beberapa hari akan menang, nescaya ramailah yg ikutmu wahai Muhammad." Tetapi perjuangn ini jauh dan banyak kesulitan-kesulitan dan kepayahan-kepayahan.Yang paling sulit ialah tekanan dalam jiwa dan hati yang sering kali di was-waskan oleh syaitan yang ghaib di kalangan jin dan sebagainya yang mengalir dalam darah kita. Dan juga was-was ini datangnya dari syaitan-syaitan di kalangan manusia itu sendiri."

5 comments:

anwar_aljohory said...

rahim kena belanja saya makan malam!!.. (^_^)

-kerel 21-

dinakauthar said...

ehhhhhh kak Ac dgn akh azreen ke??? alamakkk nape sy x tahu ni..hmmmmm maybe sbb dh lama x contact k.Ac kot,sedeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy terlps.. rahim bljr situ 2 thn , sy 6 bln pon rinduuu sesgt-kwn manipal best tp kwn2 yg ituuuu mmg susah nk di gambarkn/no words can describe them-terasa2/merajuuk2 ni x penah sy jumpa kot kt sana-so idup bahagia- xde la asyik nk duk fikir psl perasaan org lain yg membebani idup jiwa n raga huh (luahan hati pulak sorry)

intan said...

rahim, thnx! ur no.5 really helps :)

djambu puadovich said...

sheikh, ana dah dpt kad jemputan si napie kawin nih. camne ana nk kontek nta? bg no tel sket...xpun tipon je ana, 0163740476

syukran

:P

dr gLoCaL said...

@ aljohory:simpan belanja makan tu nnti ble balik mesia eh..hehehe

@dina:sokmo lupe dina x-DQ :(

@intan:allah mudahkan...

@djambu:1/8 kite jmp eh iA