Friday, September 19, 2008

Urala & Holla

Selawat n Salam ke ats junjungan besar Rasulullah SAW...alhamdulillah menu berbuka kt masjid kg hulu arini masak asam ikan pari,not bad rite...hehehhe,nway day after tomorrow saYe akn menghantar ayahanda n bonda ke KLIA utk menunaikan umrah Ramadan n ziarah Rasulullah...subhanallah sangat rindu nk ke sana lg merasai suasana betapa sume org berlumba-lumba nk beribadah,pengalaman jmp 'org2 besar' kt sane like YB Ust Taib Azamuddin Md Taib(bekas Imam Masjid Negara)Datuk Abu Sujak(bekas Timb MB Selangor)Datuk Yusof Haslam dan beberapa org yg lain lagi,moga dipanggil lg oleh Allah ke sane,ameen...rite,nw saYe nk bawa anda ke dunia 'perbidanan'..hahaha...alkisahnya,on d very 1st day aritu HOD O&G Prof Dr Urala masuk ke kls diskusi topik Post Partum Collapse,as usual he expects us to read n come,alahai sempatla saYe buat nota ringkas...tga2 die ajar ni,die ckp Dr Holla ni anak murid die,huhuhu...then,timbul soalan causes of Post Partum Hemorrhage(PPH)...hmmm,saYe hesitate nk jwb,tup tup die tany pd kami "kamu tahu x siapa pemilik Sonia Clinic kt manipal...hahahha(ketawa dlm hati),haruslah tau,saYe dok kt ananth nagar stage 1 dulu,pastu die pon ckp name si pemilik klinik tu i.e Dr A. Padma Rao di manipal,org ni 30tahun experience dlm OnG,maka die pon bg mnemonic causes of PPH ni sempena name beliau....

Causes of PPH:
A-APH,Anemia,Anaesthesia

P-Precipitated labor,Prolonged labor(>12hrs),Partial separation of placenta

R-Rough handling of uterus

M-Multiple pregnancy,Malformation uterus,Mismanaged III stage

n tambah another CHF

C-Coagulation failure

H-polyHydramnios

F-Fibroid complicating pregnancy n delivery

3 comments:

fidieyaaa said...

Cam tak larat da nak hafal mnemonics, hufup depan je ingat, yg betul2 kene ingat out... hoho
Anyway, harap smua makin bersemangat masok tahun baru nih...

An Nasrul said...

kisah berbidanan..huhu...mcm weird jek baca..tp penting kan ..kan..ana tahu engine, machine dll jek..heh

dr gLoCaL said...

harusla penting nasrul....saYe tahu engine manusia je...huhu